Några skolrelaterade jämförelser

När skolan nu åter börjat och jag är tillbaka i Lund kan jag bara konstatera att allt är så väldigt pedagogiskt och vänligt upplagt på LTH. Det är så pedagogiskt att jag nästan mår lite illa. Jag påbörjade t.ex. kursen Balkteori på avdelningen för Byggnadsmekanik och fick köpa en kurspärm för 200 kr. I denna pärm finnes, i nämnd ordning: Kursprogram (schema, vilka områden som gås igenom när, rekommenderade räkneuppgifter, krav för godkänd examination, kurslitteratur), föreläsningsanteckningar till samtliga föreläsningar som kommer att hållas, övningsuppgifter (räkne-), svar till uppgifterna, introduktion till ett beräkningsprogram, de inlämningsuppgifter vi ska göra, formelsamling, tre kompendier (utdrag ur litteratur), manualblad för tunnväggiga balkar i CALFEM och en gammal tentamen. Utöver detta finns en hemsida innehållande utförliga lösningar till samtliga räkneuppgifter i pärmen.

Tack, tack, tack för denna underbara pedagogiskt upplagda och systematiska kurspärm! Men. När föreläsaren sedan ska hålla en i handen genom hela processen, "nu tar vi upp vår pärm och bläddar till sida...", känns det lite som att ha åkt tidsmaskin tillbaka till lågstadiet. På grund av den ypperliga pärmen och det faktum att man på LTH faktiskt kan be om hjälp nästan när som helst och faktiskt också få hjälp, kommer jag troligtvis till stor del idka självstudier i denna kurs. Jag måste dock svälja hårt för att inte spy lite i innerfickan när jag hör saker som: Om ni känner att ni har problem med något eller att det är något ni inte förstått så får ni komma upp och fråga mig eller min kollega när som helst, så ska vi försöka hjälpa er så gott vi hinner... Detta yttras givetvis med en röst likt den min dagisfröken använde då hon förklarade för mig att man inte bör äta färgkritorna.

Om vi sedan blickar vidare mot en annan kurs jag just påbörjat, Finita Elementmetoden, kan vi se en annan intressant sak. Kurslitteraturen är på engelska och jag svär dyrt och heligt på att ingen av de ungefär 30 studenterna på denna kurs (alla svenska) yttrade så mycket som en liten diskret suck över detta faktum. Ingen sa ett pip. Andra ljud i skällan hördes dock från finska studenter om de så mycket som fick ett övningsblad på engelska. Jag vet inte om svenskar är bättre på engelska än finländare. Däremot vet jag att svenskar inte är lika rädda för engelska som finländare är. Feghet trodde jag tidigare var en svensk nationalstolthet. Tydligen hade jag fel.

Kommentarer
Postat av: //t

Engelska kunskaperna hos byggstuderanden på TKK var nog bland de sämsta jag har hört... Rent av skrämmande hur dåliga dessa kunskaper var. Inte konstigt att vissa då suckade. Men på de flesta andra avdelningar så är det mer eller mindre norm att studiematerialet är på engelska.

2008-09-02 @ 16:45:56
Postat av: Molly

Ja jag har förstått att bygg kanske inte direkt utgör ett praktexempel för hela TKK... Det finns ju många avdeln med mycket kurser på engelska. Jag tror att det handlar om vana; man vänjer sig vid att läsa böcker på engelska när man måste.

2008-09-02 @ 17:30:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback