LTH vs. TKK
Entusiastiska, pedagogiska föreläsare/professorer finns det gott om på V. Under mitt år som V-student har jag åtminstone träffat på tre. Till saken hör dessutom att LTH:s kurser generellt är större rent poängmässigt vilket innebär att man som student där har färre föreläsare under ett år än vad man har som student på TKK (förutsatt att man tar ungefär lika många poäng). Jag förstår inte varför de finska professorer jag träffat måste vara så innerligt dödstråkiga att lyssna till! De står blixtstilla och läser med monoton röst från sin powerpointpresentation. Efter en timme eller två (oftast utan rast) känns ett störtdyk genom föntret från 3:e våningen som ett bra alternativ.
Organisationen på V är utmärkt. Det finns en internetportal som ibland används för att distribuera studiematerial eller liknande (på svenska eller engelska), annars finns sådan information på kurshemsidan (som för övrigt alltid existerar). På TKK finns det ett flertal system/portaler och alla kurser väljer såklart efter sitt tycke och smak. Alla dessa portaler är inte engelskspråkiga men används ändå flitigt på engelskspråkiga kurser. På V finns alltid tydliga scheman för kurser som enkelt hittas i en internetbaserad schemagenerator. På TKK finns det ingen motsvarighet utan det fixas och trixas en hel del med scheman inofficiellt. Kursanmälan på LTH är också mycket smidigare än på TKK, som gärna byter system titt som tätt. På V är det alltid lätt att finna den man söker dessutom och de flesta föreläsare är duktiga på att svara på mail. Hur R är på denna punkt känner vilken bloggläsare som helst redan till.
Bra, billig och lättåtkomlig kurslitteratur finns på V, i jämförelse med R på TKK. På R måste man som student kopiera en hel del kompendium. Ibland har det inte varit helt klart exakt var dessa kompendium finns för kopiering. Att köpa böcker från bokaffärer är dyrt i Finland. Jag vet att de som studerar på finska får något mer kurslitteratur i bokform än vi som studerar på engelska (eller svenska för den delen). Personligen tycker jag att det är bra att ha en bra kursbok att referera till.
Det R på TKK har till fördel är fler olika typer av kurser och undervisningssätt samt större kontakt mer näringslivet än V på LTH. En sak som skiljer TKK och LTH åt är att friheten är större på TKK, på gott och ont. På TKK kan en student till mångt och mycket välja själv vad han eller hon vill läsa, utan att någon frågar några frågor (det finns obligatoriska kurser men mycket färre än på LTH). På LTH väljs valbara kurser ur en kurslista. Under kursens gång kräver också LTH mer studentkontakt än TKK gör. Den kontroll LTH har över sina studenter är både bra och dålig. Jag kan bli trött på känslan av att ha Storebror flåsande i nacken. Samtidigt känns det bra att ha en nära lärarkontakt eftersom det gör det lättare att fråga frågor.
Hej! Du skriver riktigt bra. Det är roligt att läsa om TKK, Finland och finska män från ett utländskt perspektiv. Speciellt när man sitter på jobbet och låtsas jobba. Du bekräftar många stereotypier, men dessa baserar sig ju också tyvärr på något, både på gott och ont. Hoppas du fortsätter att skriva. Ha det bra!
Tackar! Alltid kul att ge någon orsak att ta en paus från jobbandet ;)
Du träffade många rätt där på det negativa med avd. R och TKK i allmänhet. Man får jäkligt lite studiepoäng i förhållande till vad man presterar, alla dessa olika system där kurser finns och inte finns är extremt förvirrande (de håller nu att byta till ett funderande system, WOW!, det har vi nu väntat på i evigheter! ;P), och att all information på nätet är extremt dålig eftersom alla avdelningar har sitt eget system, lägg då till att avd. R är den smästa avdelningen på TKK som inte ännu riktigt hiffat det här med internet...
Lite fräckt kan man också påstå (och endast delvis sant) att avd R har god kontakt med företagsvärlden eftersom en del av undervisingen är så s**t att företagen kommer gärna dit och visar upp sig och berättar vad man egentligen gör och att det inte är lika tråkigt i verkligheten :P
Det har faktiskt hänt att när ingen väljer en inriktningen eftersom proffan är så dålig att företagen märker att de inte får några nya arbetare att de har känt behovet av att komma till skolan och övertyga oss om att studera det ämnet (bl.a. jordmekanik och vår käre proffa Olli Ravaska).
Studiefriheten i Finland innebär att du får studera vad du vill och hur du vill och ingen någonsin frågar dig hur det går eller kontrollerar att du studerat rätt kurser. Ok, numera har man
faktiskt begränsad tid på sig... :P Det är alltid upp till den enskilda eleven att hålla reda på det; vi har ingen "mamma" som tar hand om oss. Det är både på gott och ont; jag tror att det skulle vara mycket bättre för alla om universitetet skulle hålla lite bättre koll sina studeranden... De försöker göra förbättringar på den fronten.
Nog öppnande för min del denna gång :)
Amen! :D
Ibland har jag svurit över Storebrorssyndromet på LTH, men faktum är att det systemet trots allt fungerar ganska bra.