I matbutiken

En eftermiddag under hösten var jag inne i en helt vanlig matbutik här i Finland. Jag stod bland grönsakerna och funderade på vad jag skulle ha. Tomater, just det, jag gick fram till disken där tomaterna låg men efter att jag lagt två i påsen så upptäcke jag att medans jag stod ensam och köpte tomater på denna sidan disken stod 5-6 personer och grävde energiskt på andra sidan. Min första tanke var "aha, billigare tomater". Icke, tomaterna på andra sidan var 1,5 euro dyrare än de på min sida men de var finska tomater. Det där fenomenet har jag aldrig stött på i Sverige. Somliga ansvarsfulla människor köper inhemska varor som är långt dyrare än de importerade i Sverige också men aldrig har jag sett någon göra det med en sådan iver!

Vad gäller finska matvanor så var det första jag lade märke till, när jag för allra första gången satte foten i en finsk mataffär, att det finns så otroligt mycket korv. Flera kyldiskar i rad med bara korv tillhör inte ovanligheterna. I de mataffärer i Malmö jag brukar handla i ligger falukorv, prinskorv och några olika varianter av grillkorv lite diskret inklämda mellan köttbullarna och smörgåspåläggen. En sak jag inte tänkte på när jag skulle till Finland var att jag eventuellt skulle behöva lägga om mina matvanor. I Otnäs finns bara två små mataffärer vars utbud är väldigt begränsat. Jag pratade med en finsk kille om detta som tyckte att de i alla fall har det viktigaste. Just då kände jag verkligen att jag inte är finsk. Det viktigaste i Finland är kanske mjölk, potatis, korv, bröd osv. Det viktigaste för mig är något helt annat egentligen.

I Malmö kan man t.ex. köpa jättestora paket fryst fisk, väldigt billigt. Här i Finland finns det nästan bara färsk fisk eller fisk som först pressats på något obehagligt sätt och sedan frysts in. Färsk fisk är såklart inte speciellt billigt. I Malmö finns också ett stort utbud av bönor och alternativa kolhydratskällor som bulgur och quinoa. Här i Finland äts det enorma mängder potatis, vilket jag inte äter i så stor utsträckning. När jag var och handlade i Hagalund en dag hittade jag till min lycka bulgur! Paketet hade svensk text, vilket talade för sig själv om var det kom ifrån. I stora affärer här i Finland är ofta utbudet på sådana alternativa varor lite större men fortfarande inte speciellt stort i jämförelse med svenska affärer.

Att åka till ett annat land betyder alltid att man måste ändra på sig. På ett sätt är det ganska spännande att anpassa sig helt till en annorlunda vardag. Egentligen tror jag att det är så man lär sig som mest på ett utbytesår, utlandspraktik eller utlandstjänstgöring.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0