De heliga dryckerna
Både i Sverige och i Finland dricks det en hel del kaffe. Finländarna är dock snäppet vassare i sin konsumption, vilket naturligtvis bör påpekas! Svenskar som åker utomlands tar ofta med sig kaffe från Sverige. Det svenska kaffet är som en helig häxbrygd av bönor som enbart svenskar kan lyckas blanda precis rätt. För en finländare låter dock resonemanget om det heliga svenska kaffet antagligen ganska absurt. Samtliga kaffedrickande finländare som någon gång druckit svenskt kaffe proklamerar nämligen att det smakar, just det, diskvatten. En finsk familj jag känner som invandrat till Sverige från Finland importerar till och med kaffe från Finland och har gjort detta i 15 år nu! Jag måste säga att jag instämmer, finskt kaffe är långt godare än svenskt kaffe.
En midsommar satt jag utomhus i en sommarstugeidyll i Finland och skulle dricka mitt morgonkaffe. Klockan var nio på morgonen och jag blev tillfrågad, av en äldre man bör tilläggas, om jag ville ha mjölk i kaffet. Han pratade dock inte om mjölk, märkte jag snart, utan om Koskenkorva. Koskenkorva är en dryck som alla svenskar tycker är lika naturligt finskt som perkele och fickkniven. Visst dricks det en hel del Kosken i Finland. Dock finns det en annan minst lika helig dryck som kallas Jaloviina (eller jalovin, med förfinat franskt uttal) som innehåller mer eller mindre konjak och brännvin. Denna dryck känner inte så många svenskar till eftersom den inte finns att köpa på vårt beundrade Systembolag.
En kanske inte helig men åtminstone i mina ögon märklig dryck som inte sällan ses på ett finskt matbort är surmjölk. Det är inte mjölk och det är inte fil men det är desto kladdigare. Att denna tjocka dryck serveras till mat är i mina ögon ofattbart. Fil till frukost är något många svenskar äter, dock ur djup tallrik.
En midsommar satt jag utomhus i en sommarstugeidyll i Finland och skulle dricka mitt morgonkaffe. Klockan var nio på morgonen och jag blev tillfrågad, av en äldre man bör tilläggas, om jag ville ha mjölk i kaffet. Han pratade dock inte om mjölk, märkte jag snart, utan om Koskenkorva. Koskenkorva är en dryck som alla svenskar tycker är lika naturligt finskt som perkele och fickkniven. Visst dricks det en hel del Kosken i Finland. Dock finns det en annan minst lika helig dryck som kallas Jaloviina (eller jalovin, med förfinat franskt uttal) som innehåller mer eller mindre konjak och brännvin. Denna dryck känner inte så många svenskar till eftersom den inte finns att köpa på vårt beundrade Systembolag.
En kanske inte helig men åtminstone i mina ögon märklig dryck som inte sällan ses på ett finskt matbort är surmjölk. Det är inte mjölk och det är inte fil men det är desto kladdigare. Att denna tjocka dryck serveras till mat är i mina ögon ofattbart. Fil till frukost är något många svenskar äter, dock ur djup tallrik.
Kommentarer
Trackback